Ugrás a fő tartalomra

az vagy, amit megeszel

A koreai étkezésben hagyományosan törekednek az üm-jáng egyensúly megtartására. Ezt színekkel érik el, illetve egy ennél finomabb módszerrel, az energetikai hő ismeretének felhasználásával. Ma már persze szinte senki sem eszik minden étkezés alkalmával tökéletesen kiegyensúlyozott fogásokat, de régen erre nagyon ügyeltek. Azt nagyjából napjainkban is tudja minden koreai, hogy neki milyen típusú ételeket szerencsés fogyasztani, mert egyrészt benne van a szádzsujában, másrészt a hagyományos koreai orvos is elmondja neki, mi több, le is írja. Tulajdonképpen a hagyományos koreai orvoslás épp úgy az energetikai egyensúly helyreállítását célozza, mint az életmód szádzsu. Ünnepek alkalmával viszont hagyományos ételeket fogyasztunk, mint a csápcse, vagy a takkuk, és sok más. Ezekben az ételekben mind az öt szín megtalálható, a tálaláskor ezt külön ki is hangsúlyozzák. Hétköznapokon, mi például nem fogyasztunk marha húst, mert nekünk az nem jó, a marha kimondottan meleg energetikájú étel. Ezzel szemben a sertés hideg, nekünk az jó. Szerencsés eset, hogy az energetikai igényeink többé, kevésbé egybe esnek, így nem kell három felé főzni. A színekhez elemek társulnak, például a feketéhez a víz, a sárgához a föld. Egy komplexebb értelmezés alapján, az élénk sárga, és a matt sárga eltérő üm-jáng energiát képviselnek, és az egyéni étrend kialakítása során még egy sor finom energia rezgést is hozzá számolnak, így lesz az egyik ember számára gyógyszer, ami a másiknak méreg. Ennek az alap igazságnak a fényében nagyon sokan, krónikus betegséggel szívesebben fordulnak koreai orvoshoz, mint nyugatihoz, míg egy autóbaleset következményeivel természet szerűen mindenki nyugati orvoshoz megy. Itt jól megfér a kettő egymás mellett, az emberek bármelyiket igénybe vehetik, mindkettő TB támogatott. Az, hogy az eszeveszett gyors élet, a rengeteg munka, és a sok alkohol, dohányzás ellenére Koreában egészséges, és igen hosszú életű a népesség döntő többsége, a táplálkozásnak köszönhető, hiszen az vagy, amit megeszel. Ez pedig egyéni, nincs általában jó, és általában helytelen, kizárólag egyéni szinten van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

életmód szádzsu

Az életmód szádzsukat ma fordítottam.  Nagyon érdekes volt számomra, hogy gyakorlatilag teljes étrendet tartalmaznak egyénre szabva, a megfelelő mozgást szintén, javasol ilyen, olyan teákat, de kitér adott esetben a főző edények anyagára, a tárolásra, az evőeszközre is. Jó hosszú ideig dolgozott velük Olivér,  és már értem, hogy miért kérdezte, hogy ez vagy az kapható e Magyarországon. Üm-jáng egyensúly elemzés is van benne, azt úgy hiszem, hogy (yin-yangnak) mondják a magyarok, koreaiul üm-jáng. Szükség esetén videót is készít, az akupresszúrás pontok miatt. Nagyon érdekes volt velük dolgozni,  eddig ilyet még nem kellett fordítanom. ☺

mégegyszer a szádzsuról

Hosszabban beszélgettem egy kedves, magyar ismerősömmel, és rájöttem, hogy én még élő szóban nemigen próbáltam megfogalmazni a szádzsu lényegét, pláne azt a kézenfekvő félreértést eloszlatni, hogy ez valami jóslás szerű dolog lenne, esetleg a horoszkóp egy formája. Természetesen érthető, hogy majd mindenki erre gondol, hiszen Európában nem csupán szádzsu nincs, de nincs meg a mögöttes kulturális háttér sem. Ott, ahol nemigen ismerik azt, hogy az elhalt szülők, ősök, milyen nagy segítő, vagy ártó hatással vannak az élőre, ott nem lehet azt fordítani, hogy azért történik veled ez meg ez, mert nem segít a halott dédi. Vagy az ikszedik istennek aznap nem volt jó kedve. Esetleg megölitek egymást anyáddal, mert energetikailag vagy te, vagy ő alapon működtök. Ezek itt, ebben a kultúrában evidenciák, Európában, vélhetőleg érthetetlen hablaty. Úgyhogy nem szoktam ezt lefordítani, csak mondjuk annyit, az előző példánál maradva, hogy édesanyád, és a te problémás kapcsolatod sorsszerű....

kérdezz-felelek szádzsu

A kérdezz-felelek szádzsu az ami. Egy kérdés, arra egy rövid, és konkrét válasz. Mivel azonban a szádzsu mester munkája épp annyi, mintha ilyen, olyan elemzést végezne, az ára megegyezik az alap szádzsu árával, azaz 40 európai izé. Két kérdés esetén 60 izé. Az én munkám némileg kevesebb, mert csak rövid választ kell fordítanom. Sajnos az utóbbi időben előfordult, hogy én elküldtem jóhiszeműen az elemzést, és a megrendelő fizetés nélkül felszívódott. Így aztán a közvetlen barátaim kivételével kénytelen vagyok azt kérni, hogy aki szádzsut szeretne, előre fizesse ki. Nagyon sajnálom és roppant kínos is nekem ilyet kérni, de rövid időn belül három alkalommal is előfordult. Mind vadidegenek, de akkor is.  Aztán. Aki megkapta a szádzsuját de nem érti valamelyik részét,az kérdezzen bátran, természetesen megmagyarázom. Színekről, ételekről olyan sok információt szedett Szelényi Kati csokorba, én meg blogba, hogy ott is érdemes olvasgatni,de tényleg szívesen segítek. A lehetőség...