A koreai étkezésben hagyományosan törekednek az üm-jáng egyensúly megtartására. Ezt színekkel érik el, illetve egy ennél finomabb módszerrel, az energetikai hő ismeretének felhasználásával. Ma már persze szinte senki sem eszik minden étkezés alkalmával tökéletesen kiegyensúlyozott fogásokat, de régen erre nagyon ügyeltek. Azt nagyjából napjainkban is tudja minden koreai, hogy neki milyen típusú ételeket szerencsés fogyasztani, mert egyrészt benne van a szádzsujában, másrészt a hagyományos koreai orvos is elmondja neki, mi több, le is írja. Tulajdonképpen a hagyományos koreai orvoslás épp úgy az energetikai egyensúly helyreállítását célozza, mint az életmód szádzsu. Ünnepek alkalmával viszont hagyományos ételeket fogyasztunk, mint a csápcse, vagy a takkuk, és sok más. Ezekben az ételekben mind az öt szín megtalálható, a tálaláskor ezt külön ki is hangsúlyozzák. Hétköznapokon, mi például nem fogyasztunk marha húst, mert nekünk az nem jó, a marha kimondottan meleg energetikájú étel. Ezzel szemben a sertés hideg, nekünk az jó. Szerencsés eset, hogy az energetikai igényeink többé, kevésbé egybe esnek, így nem kell három felé főzni. A színekhez elemek társulnak, például a feketéhez a víz, a sárgához a föld. Egy komplexebb értelmezés alapján, az élénk sárga, és a matt sárga eltérő üm-jáng energiát képviselnek, és az egyéni étrend kialakítása során még egy sor finom energia rezgést is hozzá számolnak, így lesz az egyik ember számára gyógyszer, ami a másiknak méreg. Ennek az alap igazságnak a fényében nagyon sokan, krónikus betegséggel szívesebben fordulnak koreai orvoshoz, mint nyugatihoz, míg egy autóbaleset következményeivel természet szerűen mindenki nyugati orvoshoz megy. Itt jól megfér a kettő egymás mellett, az emberek bármelyiket igénybe vehetik, mindkettő TB támogatott. Az, hogy az eszeveszett gyors élet, a rengeteg munka, és a sok alkohol, dohányzás ellenére Koreában egészséges, és igen hosszú életű a népesség döntő többsége, a táplálkozásnak köszönhető, hiszen az vagy, amit megeszel. Ez pedig egyéni, nincs általában jó, és általában helytelen, kizárólag egyéni szinten van.
Az életmód szádzsukat ma fordítottam. Nagyon érdekes volt számomra, hogy gyakorlatilag teljes étrendet tartalmaznak egyénre szabva, a megfelelő mozgást szintén, javasol ilyen, olyan teákat, de kitér adott esetben a főző edények anyagára, a tárolásra, az evőeszközre is. Jó hosszú ideig dolgozott velük Olivér, és már értem, hogy miért kérdezte, hogy ez vagy az kapható e Magyarországon. Üm-jáng egyensúly elemzés is van benne, azt úgy hiszem, hogy (yin-yangnak) mondják a magyarok, koreaiul üm-jáng. Szükség esetén videót is készít, az akupresszúrás pontok miatt. Nagyon érdekes volt velük dolgozni, eddig ilyet még nem kellett fordítanom. ☺
Megjegyzések
Megjegyzés küldése