Ugrás a fő tartalomra

hideg, meleg, étkezés és szádzsu

Pár szó a táplálkozásról.

Mivel már lassan-lassan kezdem utolérni magam forditásban, ami pesze nem igaz, de azért haladok, észrevettem, hogy egy-egy szádzsuhoz nem tudok olyan részletes táplálkozási tanácsokat adni, mint amilyet szeretnék.

Tegyük fel, hogy valakinek azt javaslom, hűtse magát le. Ezt persze nem én javaslom, hanem Olivér, a szádzsu alapján, de mégis csak én forditom magyarra, és olyankor eszembe jut, hogy ha az áldozat mondjuk beteszi a babfőzeléket a hűtőbe, és utána eszi meg, az attól energetikailag még ugyanolyan forró marad, mintha megmelegitette volna.

Természetesen a legkézenfekvőbb hideg dolog, az a hűtött viz, az igy is hideg, meg úgy is hideg, ugyanez viszont már nem igaz a narancslére, mert az akkor is meleg, ha lehűtitek. A citromos limonádé hideg, a bogyós gyümölcsök is, de a tejjel készült turmix már nem az

A tenger gyümölcsei zömmel hidegek, kivéve az igen aktiv halakat, amelyek húsán is jól látni, hogy nem fehér. A lusta fenéklakók hidegek, kagylók, csigák szintén, a garnéla meleg.

A hétköznapi húsok közül a sertés hideg, a szárnyasok melegek, a vad hús forró. A marha is meleg.

Fehér rizs, burgonya, kenyér, mind meleg étel.

Rántott dolgok, melegek, pároltak hidegek, a nyersen ehető lédús levelek általában hidegek, ahogy pl. az aloe is, ami nagyon sok vizhiányos ember kitűnő tápláléka, itt nagy, hámozatlan leveleket árulnak belőle.

Minél inkább fel van valami dolgozva, annál kevésbé egészséges, és annál melegebb is.

Tehát az energetikai hőfoknak nem sok köze van a valódi hőfokhoz.

Liszt, meleg, rántás, hű de meleg, a habarás is az, a keményitő is, szóval ha sűriteni kell valamit, az nem egyszerű történet ilyen értelemben

Párolva, gőzön párolva sokkal egészségesebb, mint főzve, pláne sütve az étel. A spenót kereket tiz másodpercig időzik a forró vizben, majd jegesbe teszem, kicsavarom, beizesitem szezámolajjal, kis sóval, fokhagymával és kész a köret. Ugyanez mángolddal kicsit tovább. A stresszes emberek gyógyszere a gőzön párolt fehérkáposzta levél. Egyrészt önmagában is rendkivül finom, édes, másrészt minden gyomorbajra, refluxra kitűnő étel.

Paradicsom, hideg, padlizsán szintén, az avokádó meleg, a répe is meleg.

Minden fermentált élelmiszer semleges, azaz bárkinek teljesen megfelelő. Erről majd irok még, egyelőre ezt sem lesz könnyű megjegyezni, legalább is nekem kezdetben gondot okozott. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

életmód szádzsu

Az életmód szádzsukat ma fordítottam.  Nagyon érdekes volt számomra, hogy gyakorlatilag teljes étrendet tartalmaznak egyénre szabva, a megfelelő mozgást szintén, javasol ilyen, olyan teákat, de kitér adott esetben a főző edények anyagára, a tárolásra, az evőeszközre is. Jó hosszú ideig dolgozott velük Olivér,  és már értem, hogy miért kérdezte, hogy ez vagy az kapható e Magyarországon. Üm-jáng egyensúly elemzés is van benne, azt úgy hiszem, hogy (yin-yangnak) mondják a magyarok, koreaiul üm-jáng. Szükség esetén videót is készít, az akupresszúrás pontok miatt. Nagyon érdekes volt velük dolgozni,  eddig ilyet még nem kellett fordítanom. ☺

mégegyszer a szádzsuról

Hosszabban beszélgettem egy kedves, magyar ismerősömmel, és rájöttem, hogy én még élő szóban nemigen próbáltam megfogalmazni a szádzsu lényegét, pláne azt a kézenfekvő félreértést eloszlatni, hogy ez valami jóslás szerű dolog lenne, esetleg a horoszkóp egy formája. Természetesen érthető, hogy majd mindenki erre gondol, hiszen Európában nem csupán szádzsu nincs, de nincs meg a mögöttes kulturális háttér sem. Ott, ahol nemigen ismerik azt, hogy az elhalt szülők, ősök, milyen nagy segítő, vagy ártó hatással vannak az élőre, ott nem lehet azt fordítani, hogy azért történik veled ez meg ez, mert nem segít a halott dédi. Vagy az ikszedik istennek aznap nem volt jó kedve. Esetleg megölitek egymást anyáddal, mert energetikailag vagy te, vagy ő alapon működtök. Ezek itt, ebben a kultúrában evidenciák, Európában, vélhetőleg érthetetlen hablaty. Úgyhogy nem szoktam ezt lefordítani, csak mondjuk annyit, az előző példánál maradva, hogy édesanyád, és a te problémás kapcsolatod sorsszerű....

kérdezz-felelek szádzsu

A kérdezz-felelek szádzsu az ami. Egy kérdés, arra egy rövid, és konkrét válasz. Mivel azonban a szádzsu mester munkája épp annyi, mintha ilyen, olyan elemzést végezne, az ára megegyezik az alap szádzsu árával, azaz 40 európai izé. Két kérdés esetén 60 izé. Az én munkám némileg kevesebb, mert csak rövid választ kell fordítanom. Sajnos az utóbbi időben előfordult, hogy én elküldtem jóhiszeműen az elemzést, és a megrendelő fizetés nélkül felszívódott. Így aztán a közvetlen barátaim kivételével kénytelen vagyok azt kérni, hogy aki szádzsut szeretne, előre fizesse ki. Nagyon sajnálom és roppant kínos is nekem ilyet kérni, de rövid időn belül három alkalommal is előfordult. Mind vadidegenek, de akkor is.  Aztán. Aki megkapta a szádzsuját de nem érti valamelyik részét,az kérdezzen bátran, természetesen megmagyarázom. Színekről, ételekről olyan sok információt szedett Szelényi Kati csokorba, én meg blogba, hogy ott is érdemes olvasgatni,de tényleg szívesen segítek. A lehetőség...